sursa: sufletecupedegree.com
Atunci când adopți un câine abandonat, estimarea vârstei este destul de dificilă. Chiar dacă provine dintr-un adăpost, voluntarii nu cunosc vârsta exactă a acestuia decât in cazuri foarte rare. Nici chiar medicul veterinar nu poate aprecia cu exactitate câți ani are câinele, însă îl poate încadra cu ușurință într-o grupă de vârsta. Criteriile ce stau la baza determinării vârstei unui animal sunt subiective și pot fi influențate de factori precum stilul și mediul de viață, tipul de hrană, afecțiuni existente sau trecute, etc. Spre exemplu, un câine comunitar ce trăiește pe străzi ar putea avea dantura degradată disproporționat față de vârsta reală. O femelă cu multe naşteri, care nu beneficiază de o dietă adecvată, bogată în minerale şi vitamine, va avea o dantură deteriorată înainte de vreme. Prezenţa tartrului depinde în foarte mare măsură de hrana pe care o primeşte câinele – un câine hrănit cu mâncare uscată va prezenta depuneri mai mici de tartru. Prezența cataractei, de obicei asociată varstei a III-a, nu indică neapărat faptul că acel exemplar este bătrân. Chiar și un câine tânar poate suferi de cataractă, instalată din alte cauze decât vârsta înaintată (cataractă diabetică, traumatică, toxică, etc). Pentru o determinare cât mai apropiată de vârsta reală, trebuie efectuată o evaluare de ansamblu a animalului, nici un singur criteriu nefiind suficient. Aspectele ce trebuie luate în considerare sunt prezentate mai jos.
Talia Câinii de talie mare sau uriașă se maturizează destul de târziu, iar speranța de viață este mai mică decât în cazul celor de talie medie sau mică (7-9 ani). Câinii aparținând raselor mici sau mijlocii se maturizează destul de târziu, aproape de vârsta de un an sau chiar după aceasta, însă speranța lor de viață se ridică la 13-15 ani.
Blana Luciul blănii și elasticitatea pielii scad proporțional cu înaintarea în vârstă. Însă calitatea blănii este influențată decisiv de mediul de viață, carențele vitaminice sau afecțiunile pielii (paraziți, alergii, etc). Incărunțirea se manifestă și la animale. O dată cu trecere anilor vei vedea cum câinelui tău îi vor apărea fire albe de blană întâi în zona botului, pentru a se extinde apoi pe întreaga zonă a feței, labe, apoi restul corpului.
Mobilitatea Majoritatea câinilor în vârstă suferă de o afecțiune scheletală degenerativă, denumită osteoartită. O dată cu înaintarea în vârstă, această afecțiune cu impact asupra articulațiilor mobile, afectează capacitatea de mișcare (inclusiv temperamentul) câinilor. Astfel, un animal tânăr este agil, vioi, jucauș; nu refuză plimbarea, se ridică cu ușurință și este interesat de jucării sau alergarea în parc. Un câine senior ce suferă de afecțiuni musculo-scheletale va avea un mers nesigur, greoi, datorat durerii de la nivelul articulațiilor. Este posbil să prefere repaosul în locul plimbărilor, va urca treptele cu dificultate și va încerca să evite hârjoneala cu exemplarele tinere.
Dantura
Câinii, la fel ca multe alte specii, se nasc fără dinți. Apariția acestora, schimbarea danturii și starea generală a dentiției permanente oferă indicii în privința vârstei.
Aspectul danturii Varsta
Aparitia dintilor "de lapte" 4-5 saptamani Pierderea danturii "de lapte"
Eruptia dintilor permanenti 4-5 luni
Dentitie permanenta completa 7 luni (variatii in functie de rasa)
Muchiile dintilor sunt taioase, zimtate 1-2 ani Dintii sunt albi, luciosi
Semne discrete de tocire a muchiilor dentare pe arcada superioara 2-3 ani Aparitia depozitelor de tartru
Tocirea dintilor este evidenta, atat pe arcada superioara cat si pe cea inferioara Depozite semnificative de tartru 5-10 ani
Aparitia primelor semne de boala dentara: gingivite, carii dentare
Depozite masive de tartru Dintii incep sa prezinte mobilitate in alveole, iar unii caini isi pierd dintii la aceasta varsta Peste 10 ani Dantura tocita accentuat Peste 10 ani