sursa: sufletecupedegree.com
Torsiunea gastrica, cunoscuta si sub denumirea de "Volvulus", este o afectiune severa, supraacuta, ce pune in pericol viata pacientului, aflandu-se in topul urgentelor chirurgicale. Cauzele acestei afectiuni nu au fost pe deplin elucidate pana in prezent, insa este cunoscut mecanismul de producere. Simplificand lucrurile, putem spune ca dilatatia gastrica si volvulusul reprezinta dilatarea stomacului din cauza acumularii de aer, insotita de rotatia acestuia (si uneori si a splinei) in jurul propriei axe. Evenimentele ce duc la instalarea acestei afectiuni se deruleaza in cascada, plecand de la fenomene fiziologice normale, insa rezultatul este unul patologic.
Un caine, pe masura ce mananca, va inghiti aer. Este un fenomen normal, intalnit la alte animale precum si la oameni. Din motive inca neelucidate, unii caini nu pot elimina aerul inghitit, iar daca masa este una copioasa, iar cainele mananca repede, cantitatea de aer inghitia va creste. Consumul de cantitati mari de apa dupa hrana nu face decat sa inrautateasca lucrurile - si mai mult aer va fi inghitit o data cu apa, iar acum stomacul devine tensionat din cauza continutului mare de hrana, apa si, mai ales, aer. Fermentatia hranei in stomac conduce la acumularea continua de gaze, fapt ce duce la dilatarea tot mai pronuntata a stomacului, care incepe sa preseze pe organele invecinate. La acest moment, stomacul seamana cu un balon umflat excesiv, pe punctul de a se rupe. Datorita presiunii interioare, va avea tendinta de a se roti in jurul propriei axe. Aceasta miscare atrage dupa sine rasucirea vaselor de sange, oprind astfel fluxul sanguin.Torsiunea stomacului afecteaza nu doar vasele proprii, ci intregul sistem circulator: datorita dimensiunii, stomacul preseaza acum toate marile vase din abdomen, incetinind circulatia de intoarcere catre inima. Privat de fluxul sanguin, stomacul incepe sa moara, fapt ce are, din nou, efect la nivelul intregului organism, afectand in cascada toate organele sistemului digestiv (ficat, pancreas, intestine, etc), apoi si celelalte sisteme, ducand la soc, colaps si moarte. Toata aceasta inlantuire de evenimente se petrece extrem de rapid - cateva ore, astfel ca interventia chirurgicala de urgenta este absolut necesara. Chiar si asa, aproximativ un sfert dintre cainii afectati de volvulus nu supravietuiesc, in ciuda interventiei rapide.
Simptomele nu sunt specifice, putand fi trecute cu vederea destul de usor. Daca observati, insa, unul dintre simptomele descrise mai jos,cu atat mai mult cu cat cainele dvs se afla intr-o categorie de risc (detaliate mai jos), prevederea cere sa prezentati de urgenta cainele la medicul veterinar. Avand in vedere rata mare de mortalitate, este de preferat o alarma falsa decat o situatie reala de urgenta nedepistata la timp.
Simptome: • abdomen marit (dilatat) • incercari de voma, neproductive • agitatie • durere abdominala • salivatie excesiva • respiratie rapida si superficiala • mucoase palide (gingii, pernute)
Pe masura ce situatia avanseaza, cainele intra in soc - puls slab, ritm cardiac anormal, colaps.
Factori de risc: -predispozitia de rasa: se considera ca rasele de caini mari sau uriasi sunt mai predispusi la aceasta afectiune, precum Dogul German, Setterul irlandez, ciobanescul german, etc -sexul: masculii prezinta risc crescut de a suferi de volvulus intestinal -varsta: statisticile arata o incidenta crescuta in randul cainilor depeste 7 ani,insa cainii de toate varstele pot dezvolta aceasta afectiune -regimul de hrana: cainii care primesc o singura portie de hrana pe zi sunt mult mai susceptibili de a dezvolta torsiune gastrica. De asemena,un risc crescut prezinta cainii care fac efort fizic imediat dupa consumul de hrana.