top of page

Cum recunoastem la animale Situatiile de Urgenta?

Asistenta Sanitară Veterinară De Urgență 0770131637

Tratam cu success toate animalele:0237672216 Vadiela Vetfarm, strada Magura 107,Focsani, langa spalatoria auto, www.vadielavetfarm.ro

Suna la: 0237672216 de luni - vineri: 8:00 - 20:00, Sâmbăta și Duminica: 8:00 și 15.

Adeseori este dificil sa recunosti cu certitudine o situatie de urgenta. Proprietarii oscileaza intre "poate nu e nimic, hai sa vedem cum se simte maine..." si "Daca, totusi, este ceva grav?..." Decizia pe care o luati in asemenea situatii poate salva viata animalului dvs. de companie. Cu totii recunoastem un stop cardiac sau un accident de masina ca fiind o situatie de urgenta. Dar cat de grav este un episod febril, voma, durerea sau letargia? Situatiile prezentate mai jos sunt considerate intotdeauna urgente si reclama consultul unui medic veterinar in cel mai scurt timp posibil.

1. Rani provocate prin muscatura De obicei, ranile provocate prin muscatura pot parea mici si fara importanta, insa leziunile din profunzimea tesuturilor sunt mult mai grave decat la suprafata pielii - prin muscatura se introduc in tesuturi bacterii ce vor forma infectii. In cazul atacurilor asupra animalelor mici (caini de talie mica, pisici, etc) este posibil sa nu existe rani vizibile, insa probabilitatea unor fracturi sau leziuni ale organelor interne este foarte mare. Ranile penetrante la nivelul cavitatii toracice sau abdominale sunt si ele frecvente, punand in pericol viata animalului atacat.

2. Alergii Asemeni oamenilor, animalele pot dezvolta reactii alergice, ale caror cauze pot fi extrem de variate: intepaturi de insecte, produse cosmetice (sampoane, pudre, balsamuri), medicatie, produse lactate, etc. Simptomele includ nu doar tumefierea fetei si a botului, prurit (senzatia de mancarime) si lacrimatie excesiva, dar si voma,diaree, letargie sau dificultati de respiratie.

3. Intoxicatii/otraviri Animalele de companie pot fi extrem de curioase si astfel se pot expune unor pericole. Toxinele din pot fi ingerate, inhalate sau absorbite prin piele, in functie de natura agentului toxic. Una dintre cele mai frecvente intoxicatii este cea cu otrava destinata rozatoarelor, insa multe alte substante dintr-o gospodarie sunt extrem de toxice pentru animale: detergenti, plante, medicatie de uz uman, baterii, antigel, dezinfectanti casnici, etc. Daca suspectati ca animalul dvs. a venit in contact cu o substanta toxica trebuie sa il prezentati de urgenta la medicul veterinar.Unele substante toxice isi produc efectul (ireversibil) in doar cateva ore, astfel ca o interventie rapida este singurul mod de a salva viata pisicii sau cainelui dvs.

4. Traume, lovituri, caderi De multe ori proprietarii nu acorda suficienta importanta traumelor fizice, mai ales pentru ca, la exterior, animalul pare in regula: nu prezinta rani, fracturi, leziuni vizibile, sangerari, etc. Cainele sau pisica pare a-si continua aactivitatea normala, in ciuda unei lovituri puternice sau a unei caderi de la inaltime. Si in acest caz, aparentele pot fi inselatoare. Simptomele traumei suferite pot aparea chiar si la 48 de ore dupa momentul traumei.

Tineti minte ca orice trauma are doua tipuri de urmari: interne si externe. Doar pentru ca nu le puteti vedea cu ochiul liber, nu inseamna ca leziunile interne nu exista deja (rupturi de organe, hemoragii interne, etc).

5. Voma si diareea sunt, probabil, cele mai frecvente urgente ale animalelor de companie. Aceste simptome nespecifice, de origine gastrointestinala, pot avea nenumarate cauze: de la intoleranta alimentara pana la cancer. Voma si diareea pot conduce rapid la instalarea deshidratarii organismului si, in functie de cauza primara, simptomele se pot inrautati drastic in doar cateva ore.

6. Dificultati de urinare/imposibilitatea de a urina Aceasta este o situatie ce pune in pericol viata animalului. Cauzele pot fi variate: inflamatii ale vezicii urinare/uretrei, calculi urinari (pietre), tumori, cheaguri de sange, etc. Aceasta este o situatie extrem de dureroasa pentru animal, astfel ca se impune de urgenta interventia medicului veterinar. Pisicile ce manifesta astfel de simptome au tendinta de a se duce foarte des la tavita cu nisip, maiuna si pot chiar urina in locuri neobisnuite. Imposibilitatea de evacuare completa a urinei conduce la distensia vezicii urinare, soldandu-se, in final, cu ruptura peretelui vezical si revarsare urinei in abdomen.

7. Convulsiile reprezinta perioade de activitate electrica anormala la nivelul creierului. Acestea pot fi provocate de cauze intracraniene (epilepsie, tumori, inflamatii cerebrale, etc) sau extracraniene (scaderea glicemiei, dezechilibre electrolitice, etc). Convulsiile se pot manifesta la momente diferite si cu frecventa variabila, insa intotdeauna reprezinta o urgenta medicala.

8. Dificultati de respiratie Un efort respirator semnificativ este necesar, de obicei, atunci cand plamanii sau caile aeriene au fost lezate. Cauzele pot fi: traume fizice, reactii alergice, insuficienta cardiaca, toxine, agenti infectiosi, cancer, etc.

9. Durerea poate avea zeci de cauze si poate fi manifestata in diverse moduri. Agitatie, respiratie accelerata (gafait), cresterea pulsului, neliniste sau chiar agresivitate, toate pot fi moduri de exprimare a durerii. De asemenea, atitudinea retrasa, protejarea unui membru sau a unei regiuni corporale, intoleranta la atingere fac parte tot din semnalele ce indica prezenta durerii. Reactia dureroasa reprezinta raspunsul organismului la un tip de agresiune (trauma, infectie, inflamatie, disfunctii ale organelor, etc), astfel ca, daca suspectati animalul de companie ca manifesta semne ale durerii, este obligatoriu sa il prezentati la medicul veterinar cat mai curand.


bottom of page