Puricii si capusele sunt cei mai frecvent intalniti paraziti externi ai animalelor de companie. Nu doar cainii, pisicile si omul sunt receptivi: orice alt mamifer din casa poate deveni infestat cu paraziti - hamsteri, porcusori de guineea, dihori, veverite, iepuri, etc.
Boli transmise de purici si capuse Parazitii externi nu sunt responsabili doar pentru scarpinatul continuu al cainelui sau pisicii dvs. Puricii si capusele pot fi extrem de periculosi pentru sanatatea animalelor si a oamenilor, deoarece sunt vectori pentru o paleta diversa de agenti patogeni.
Mycoplasma este un agent patogen ce poate provoca anemie febrila la carnivore, in special la pisici. Datorita actiunii sale de hemoliza (distrugerea hematiilor), Mycoplasma anemiaza intreg organismul. Severitatea bolii este accentuata in cazul pisicilor diagnosticate cu virusl imunodeficientei feline sau virusul leucemiei feline. Bartonella Aceasta bacterie este responsabila pentru "boala zgarieturii de pisica" manifestata la om. Desi pisicile purtatoare sunt asimptomatice, iar majoritatea persoanelor nu dezvolta aceasta afectiune, exista cazuri de boala la om, in special in cazul persoanelor imunocompromise. Alte specii de Bartonellasunt asociate cu endocardite, atat la oameni cat si la animale. Rickettsia felis este agentul etiologic al febrei patate. Semnele bolii sunt similare la oameni si la caini: episoade febrile acute, iritatii, senzatie de voma, dureri de cap. Alti agenti patogeni transmisi de parazitii externi • Paraziti intestinali (tenie) • Babesia canis (babesioza) • Borellia (boala Lyme)
Infestarea cu purici si capuse Studii recente au demostrat ca 5-17% dintre caini si 12-23% din pisici devin infestati cu purici la un moment dat, pe parcursul vietii. Desi conceptia populara spune ca "puricele trage la animal, nu la om", aceasta afirmatie este complet eronata. Nu doar animalele si omul sunt afectati de prezenta puricilor, ci intreaga casa devine infestata cu paraziti.
Cifrele sunt extrem de elocvente: doar 5% din populatia de purici se afla in blana animalelor de companie, in timp ce 95% se regasesc in casa, sub forma de oua, larve sau paraziti adulti, invizibili cu ochiul liber. Acestia isi gasesc refugiu in crapaturile din podea sau in materialele textile (covoare, tapiserii, paturi, etc), asigurand astfel o perpetuare continua a prezentei parazitilor in caminul dvs, chiar si in sezonul rece.
Solutii impotriva puricilor si capuselor
• Deparazitati regulat animalul de companie
O deparazitare externa la cateva luni este, de departe, insuficienta. Solutiile topice necesita o aplicare la fiecare 3-4 saptamani. Eficienta zgarzilor anti-purici poate fi mai indelungata, unele fiind chiar rezistente la actiunea apei.
• Nu folositi decat produse recomandate de medicul veterinar Folosirea substantelor "dupa ureche", in concentratii necorespunzatoare, sau a unor substante chimice sau produse neomologate, cum ar fi cele folosite in agricultura sau pomicultura, pot provoca intoxicatii grave, putand fi chiar mortale pentru animale.
• Faceti curatenie generala Deparazitarea animalelor de companie trebuie insotita de eliminarea oualor de purici din intreaga casa, pentru a evita reinfestarea. Farmaciile veterinare va pot oferi produse de curatenie destinate indepartarii puricilor din materialele textile (canapele, covoare, etc), din mobila, parchet, etc. De asemenea, exista produse destinate dezinsectiei curtilor si gradinilor.
Sursa: sufletecupedigree.com